Вести

У ЗЕМУНУ ОТВОРЕН НОВИ САОБРАЋАЈНИ ПОЛИГОН ЗА СЛЕПЕ И СЛАБОВИДЕ

Председник Градске општине Земун Дејан Матић и градоначелник Синиша Мали присуствовали су 21. фебруара показној вежби на новоотвореном полигону за оријентацију слепих и слабовидих ученика и одраслих у Школи за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић”. Подршку новом облику обуке ученика оштећеног вида дали су градски подсекретар за образовање и дечију заштиту Игор Раичевић и популарни естрадни уметник Саша Матић.

”Како бисмо ђацима ове школе омогућили да се што боље развијају и несметано спроводе дневне активности, Град је издвоjио средства за оријентациони полигон, а Општина се обавезала да издвоји средства за реконструкцију дворишта и стаза. Набавка је спроведена, изабран је извођач и наредних дана започеће радови. По завршетку радова деци ће бити на располагању потпуно сређена и прилагођена средина у којој проводе време”, рекао је председник Матић, и том приликом се захвалио Граду Београду на реализацији многобројних пројеката на територији Градске општине Земун.
 
Градоначелник Синиша Мали је истакао да ће захваљујући одговорној социјалној политици на 89 раскрсница бити постављени семафори са звучном сигнализацијом уз помоћ којих ће грађани оштећеног вида моћи безбедно да пређу на пешачком прелазу, а улице ће бити обележене по стандардима за слабовиде, попут постојећих на полигону за оријентацију.

''Када слепи и слабовиди „савладају” овај полигон, на улицама Београда би морали да се сусрећу са идентичним препрекама како би се лакше сналазили ван ограђеног простора школе. Захваљујем председнику општине Земун Дејану Матићу, али и певачу Саши Матићу, који је својевремено био ученик ове школе. Овде смо сви на истом задатку – да ствари у нашем граду променимо на боље. Мислимо на свако дете у нашем граду, али посебно на децу са сметњама у развоју. Хвала и директорки школе, као и свим људима који нас терају да будемо бољи и да урадимо ствари на које смо поносни. Ово је један од најемотивнијих догађаја за мене од када сам на функцији градоначелника'' , закључио је Мали.
 
Полигон омогућује ученицима ове школе да вежбају кретање и сналажење у свакодневним ситуацијама на улици или у природи и представља јединствено наставно средство на овим просторима. Школа за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” постоји већ један век. Отворена је за слепу и слабовиду децу из целе Србије и јединствена је образовно-васпитна установа. 

 

Извор: zemun.rs , beograd.rs