Вести

У ПРИСУСТВУ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА ОТВОРЕНА ПЕТЉА У БАТАЈНИЦИ

Петља Батајница, којом становници тог насеља добијају директан излаз на аутопут Е-75 и везу са старим новосадским путем, отворена је данас у присуству председника Србије Александра Вучића.

Батајница је том петљом спојена са аутопутем за Нови Сад и обилазницом око Београда. Вучић је истакао да ће та петља пуно значити грађанима Батајнице, али и Пазове и свих околних места, где живи велики број људи. Рекао је да ће петља Батајница бити важна и за повезивање са логистичким центром за интермодални транспорт, што ће допринети развоју и других инфраструктурних пројеката. 

Према његовим речима, овај пројекат вредан је 9,6 милиона евра.

"Ми ћемо наставити нашу сарадњу са ЕБРД, али наставићемо и да градимо путну инфраструктуру и комуникације. Јуче смо договорили један значајан пројекат за исток Србије. За који дан крећемо у обнову пута Доњи Милановац-Kладово, у дужини од око 60 км. Желимо да доведемо туристе у Kладово, Неготин, Доњи Милановац. Можемо да доведемо и инвеститоре у овај крај", рекао је председник Вучић и додао да се широм Србије гради на десетине мостова и саобраћајница.

Отварању петље присуствују и министар грађевинарства Томислав Момировић, директор Kоридора Србије Александар Антић, в.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак, градоначелник Београда Зоран Радојичић. заменик градоначелника Горан Весић, представници Европске банке за обнову и развој.

Гаврило Kовачевић, председник Општине Земун, рекао је да је овај догађај веома важан за Земун и Батајницу.

"Ово је најзначајнија капитална инвестиција у оквиру обилазнице око Београда. Петља Батајница је веома значајна за сва земунска села, а утиче и на унапређење пословне климе. Надам се да је ово почетак нове ере за наше грађане. Отварање петље обезбедиће много лакши проток саобраћаја и одлазак људи на посао", рекао је Kовачевић и додао да је ова петља веома значајна за активирање индустријске зоне. Он је позвао председника Србије да помогне у довођењу нових инвеститора у Земун и Батајницу.

Петља Батајница укупне дужине 3,5 км

Петља Батајница, укупне дужине око 3,5 км, повезује Батајнички булевар и логистички центар за интермодални транспорт, са ауто-путем Е-75.

Ово један од значајнијих пројеката на територији Београда, с обзиром да ће петља Батајница повезати насеље са аутопутем и умногоме олакшати свакодневни живот за становнике Батајнице. Посао на изградњи Батајничке петље обавио је аустријски Штрабаг, а укупна вредност инвестиције је око девет милиона евра.

У оквиру пројекта Батајнички булевар иде до раскрснице са Улицом Kраља Михаила Зетског. Мост у дужини од 222 метра иде преко пруге и нове саобраћајне везе ка интермодалном терминалу. Батајнички булевар има и један везни крак, који га повезује са Улицом Kраља Михаила Зетског и Локалним путем број 3.

Иначе, интермодални терминал је стратешки пројекат владе због повезивања путничког и железничког саобраћаја. У питању је први српски терминал на коме ће се укрштати трасе теретних возова, камиона и бродова. Ту ће се обављати сви логистички послови, као што су шпедиција, складиштење, превоз и царина.

 

 

Извор: Blic.rs