Вести

САРАДЊОМ ОПШТИНСКИХ И ГРАДСКИХ ВЛАСТИ ЗА БОЉИ ЗЕМУН

Градске власти из неких прошлих времена обраћале су пажњу само на централне делове Београда. Земун и остале београдске општине остајале су по страни, а сарадња општинских и градских власти била је равна нули,па су самим тим петиције, вапаји грађана и напори општинских власти везаних за асфалтирање блатњавих улица, уређивање уништених или изградња непостојећих дечијих игралишта, недостатак амбуланти, полицијских станица, уређење запуштених паркова, изградњу канализационе, топловодне и водоводне мреже... остајали само мртво слово на папиру. Све ово овде побројано грађани Земуна нису тражили из обести већ из преке потребе за нормалним животом достојним 21. века.

Данас, три и по године од промене власти у Београду и доласка неких нових, домаћинских људи, људи чија је политика равномеран развој свих делова града, сарадња руководства општине Земун и градских власти је на завидном нивоу, а резултати ове сарадње видљиви су на сваком кораку.

У претходне 3.5 године, у Земуну су изграђене и реконструисане 163 улице.

Од пре неколико дана отпочела је реализација пројекта изградње још 130 нових улица у првој половини ове године.

Постављено је 114 километара асфалта, 32 километра водоводне и 12 километара канализационе мреже а ти бројеви сваког дана су у порасту.

 Град Београд обезбедио 300 милиона динара за наставак радова на изградњи канализације за грађане Батајнице, а у току је и припрема документације за изградњу пружног прелаза који представља велики безбедносни проблем за грађане овог дела Земуна.

Урађена је деоница дуга 1.250 метара, односно постављено је 2.500 метара нових цеви, чиме је становницима Банатске улице омогућен прикључак на топловод и другачији избор од грејања на угаљ, дрва или пелет.

Преко 30 милиона евра из градске касе уложени је за колектор у Земун пољу. Колико је овај пројекат важан за становнике Земуна говори податак да се овде прикупља вода из кишних канализација са површине од око 2,5 хиљаде хектара, а покрива Батајницу, Алтину, индустријску зону уз ауто-пут и привредну зону Горњи Земун. На овај начин решен је проблем са којим се сусрећу становници ових делова Земуна, а то је велика количина воде која се задржава након обилних падавина.

Свакодневно се одговара на петиције и молбе грађана и поставља јавна расвета у сваки део Земуна.

Реконструисане су и уређене пешачке зоне у Господској и Магистратском тргу

као и декоративно осветљење на реновираним фасадама у овим улицама.

Изграђено је или комплетно реконструисано преко 20 дечијих игралишта.

Само у овој години обнавља се још 25 дечијих игралишта.

 У току су радови на изградњи игралишта на Грмовцу, Прве пруге 13-27 и 31-43, на две локације у Земун пољу, на Карђорђевом тргу гради се дечије игралиште и теретана на отвореном ,у улицама Сремских бораца и Јосипа Шенера а, велики пројекат који је у току је реконструкција једног од најлепших паркова у Београду, Градски парк у Земуну.

У току године на радост малишана по први пут изградиће се 5 игралишта у Батајници и 2 у Угриновцима.

Ни културно историјски споменици Земуна нису остали запостављени. Обновљен је плато куле Гардош али и историјска целина средњовековне трврђаве, почев од степеништа, преко зелених површина па све до расвете. У плану је реконструкција и рестаурација саме тврђаве, а то подразумева статичку санацију, обнову обрушене југоисточне куле и обнову лица бедема.

Средствима Владе Републике Србије биће изграђен пристан за међународне крузере, а гради се и понтон за бродове. Тиме ћемо Земун уцртати на туристичку мапу Европе и коначно искористити то што се налазимо на обали Дунава.

Отворен је вртић ,,Оаза,, чиме је обезбеђено око 300 нових места за малишане првенствено из Земун Поља, насеља „13 мај“ и Батајнице. Отворен је нови дечији вртић „Трешњобер Алтина“ у насељу Алтина. Ово насеље броји преко 18.000 становника, те је отварањем овог вртића обезбеђено 270 места за децу старости од једне године до поласка у школу али и 30 нових радних места за младе васпитаче. У насељу Алтина  гради се још један вртић чије се отварање очекује на пролеће.

Око 600 ђака и предшколаца из насеља Бусије, од наредне школске године похађаће наставу у месту у којем живе уместо да путују до Батајнице или још удаљенијих делова града,  јер је у овом земунском насељу у току изградња вртића и школе.

Ни најстарији суграђани овим развојем наше општине нису остали запостављени. За њих је у центру Земуна отворен клуб за пензионере, а недавно је отворен и у Батајници, организују се једнодневни излети, програми бесплатног рекреативног пливања као и бесплатни курсеви обуке за коришћење интернета.

Отворена је полицијска станица у Земун пољу и полицијска испостава у Батајници, отворена је пошта у насељу Бусије, уведен видео надзор у свим земунским школама, овај систем видео надзора школа умрежен је у мониторинг центар Полицијске станице Земун, реновиране су школске фискултурне сале, реконструисана и уређена земунска пијаца, у преко 230 стамбених зграда уређени су улази, уређена су или новоотворена аутобуска стајалишта и окретнице а уведене су и нове аутобуске линије, уређени пружни прелази, тротоари, положен је камен темељац за изградњу 270 социјалних станова у насељу Камендин, реновирају се и реконструишу објекти Дома здравља Земун, амбуланта на Новој Галеници и здравствена станица у Батајници док је ове године планиран завршетак пројеката нове здравствене станице у овом насељу чија изградња би требало да почне 2019. године, а у плану је и изградња амбуланте у насељу Угриновци за коју је град већ обезбедио средства, тиме ће се растеретити Дом здраља Земун а услуге медицинског особља биће квалитетније ... и још много тога.

Али то није и не сме да буде крај развоја Земуна, развој треба да се настави, јер је политика градских власти јасна: ,,Равномеран развој за све делове Београда,,!

Добром сарадњом земунских и београдских власти ни резултати неће изостати!

Само је један пут наставка сарадње, а самим тим и развоја наше општине, са људима који брину о свим грађанима подједнако, без обзира да ли живе у центру Београда или на његовим рубним деловима !

Да идемо даље у светлију будућност, будућност развоја и просперитета Београда и свих београдских општина могуће је само са тимом људи са изборне листе:

Александар Вучић – Зато што волимо Београд !!!

 

 

Teкст: Ј.М.