Вести

Ниједна странка нема тапију на пензионере

На Председништву Српске напредне странке нисмо разговарали о појединачним предлозима, којих је било више, већ смо се сви сложили да у овој недељи обавимо разговоре са свима који су прешли цензус и ушли у парламент, изузев с онима који су се сами изјаснили да не желе да разговарају са СНС. Тек након тога ћемо поново на седници Председништва разговарати о саставу владе и могућим коалиционим партнерима, каже Зорана Михајловић, потпредседница СНС-а и министарка енергетике, не одговарајући директно на питање да ли је Небојша Стефановић у суботу тражио, како је најавио, да се не иде у коалицију са СПС-ом и да ли га је она подржала у томе, с обзиром на то да је имала замерке на Ивицу Дачића, а истиче и да Душан Бајатовић не може да остане у „Србијагасу”.

– Будући да смо добили огромно поверење грађана Србије, које за нас представља част, али још више одговорност, на седници Председништва разговарали смо пре свега о програму будуће владе и свим реформским мерама које ће премијер и његов кабинет спроводити у наредном периоду. У Србији може и мора да се живи боље. Обећали смо да ћемо наставити са борбом против криминала и корупције и спровести неопходне економске реформе – каже Зорана Михајловић за „Политику“.

Она додаје да се њено мишљење о проблемима „Србијагаса”, који су пре свега резултат лошег рада пословодства, није променило. 

– Они који су довели „Србијагас” у овакво тешко стање нису способни да спроведу реформе у овом предузећу. 

Шта Александар Вучић каже на такве предлоге? Јер Дачић наводи да слуша само оно што Вучић говори, а Вучић увек истиче да не може да се жали на сарадњу са Дачићем?

- Не бих коментарисала изјаве председника СПС-а. Циљеви будуће владе, за које је СНС добио снажну подршку грађана, морају бити изнад интереса било које партије или жеље за влашћу појединаца. Први пут ћемо добити владу која ће бити створена према потребама Србије, а не према захтевима било ког коалиционог интереса.

Да ли заиста неко у врху СНС-а има идеју да само Дачића узме у владу?

- О томе нисмо разговарали. Сачекаћемо да најпре обавимо разговоре са странкама, укључујући и СПС, да видимо како они виде главне економске проблеме, програм који припремамо и њихов могући допринос новој влади. Нама нису потребни статисти, нити они који ће трошити време грађана Србије. Потребни су нам вредни, неуморни, искусни и стручни људи који ће даноноћно радити и доказати се резултатима у привредном и сваком другом опоравку своје земље. 

Јесу ли тачне спекулације да СНС свакако не рачуна на ПУПС и ЈС?

- Колико ми је познато, они су коалициони партнер СПС-а и то је ствар договора унутар њихове коалиције. Оно што је важно, то је да ниједна странка нема тапију на заступање интереса пензионера. Поверење које смо добили на изборима говори да су и пензионери препознали да СНС може повести Србију напред. Јасни смо по питању економских реформи, посебно у делу социјалних давања и кретања пензија. Бавићемо се фискалном консолидацијом и обрачунати се са нестручнима и нерадницима у јавним предузећима, као и свима онима који су до положаја дошли само зато што их је странка поставила, а не раде свој посао. Заштитићемо пензионере, али ћемо спроводити структурне реформе и агресивно подстицати запошљавање у приватном сектору. 

Однос са ДС-ом је прилично јасан, али Угљанин и Халими су изразили спремност да буду део ваше коалиције – а ви их не помињете. Хоћете ли разговарати са њима?

- Увек се залажем да се са свима разговара, а каква ће одлука након тога бити, о томе ћемо причати на страначким органима. Будући премијер треба да има слободу да бира своје сараднике и формира кабинет који треба да функционише наредне четири године. Пред новом владом је велики посао и велики изазови, којима успешно може да одговори само добар и уигран тим. Сигурна сам да будући мандатар жели да чује што је могуће више добрих идеја, пројеката, решења и да ће сараднике бирати у том кључу. Због тога охрабрујемо све на политичкој сцени да изнесу своје идеје, како бисмо их артикулисали у плановима за оздрављење државе. 

Изгледа да запослене у јавним предузећима и државној администрацији чекају тешки дани. Колико људи треба да буде отпуштено? 

- Суштина реформи није у отпуштању, већ у промени начина на који функционишу јавна предузећа и понашања запослених у јавном сектору. Јавна предузећа не смемо више посматрати и трпети само као проблеме, већ морамо одмах створити услове да и она функционишу по најсавременијим правилима приватних предузећа. Јавна предузећа треба да остварују профит који ће се сливати у државну касу, како би се из њега финансирали различити пројекти, здравство, социјална давања, социјална заштита… уместо да се о њима говори као о леглима нерада, корупције и привилегија. Одвојиће се рад од нерада, а јавна предузећа ће, примера ради добити од државе, годишње квоте које морају испунити. 

Неки медији наводе да је у вили „Бокељка” у суботу одржан састанак на коме је Александар Вучић рекао директорима јавних предузећа да ће половина њих бити смењена, као и да ће у наредне три године морати у државну касу да унесу 400 милиона евра? 

- Јавна предузећа не могу више да буду држава у држави и њихови директори не могу постављати услове влади, већ ће држава као њихов власник постављати услове. То се односи и на приходе и профите које морају остварити и уплатити држави. Наравно, мора доћи и до финансијског и организационог реформисања јавних предузећа. Неће више бити директор онај ко није у стању да испуни захтеве државе, али не тако што ће повећати профит подизањем цена, већ ће то урадити бољом и ефикаснијом организацијом и већим залагањем свих запослених.

Вучић је рекао да ћете имати другачији однос према НИС-у, те да сходно проценту власништва желите одговарајући део профита. Откуда сада то незадовољство НИС-ом, ако се увек истиче да та фирма пуни 10 одсто буџета? Треба ли и више?

- Увек је могуће направити квалитетније односе са инвеститорима, нарочито у оним компанијама у којима је Србија власник удела, као што је случај са НИС-ом, где држава има 29 одсто акција. НИС највише пуни буџет приходима од акциза, што је законска обавеза и не зависи од тога ко је власник компаније. Ти приходи чине више од две трећине износа који НИС уплати у буџет, а остало је рудна рента од три одсто и порез на имовину по стопи од 0,4 одсто, при чему велики део имовине није укњижен на НИС.Овде је у питању, између осталог, одлучивање о подели дивиденде. Профит НИС-а је довољно велики да га је могуће, осим за инвестиције у јачање компаније, делити и као дивиденду. Влада Србије, као акционар, очекује да се један битан део добити дели на тај начин. Постоје наше обавезе према „Гаспрому” као што су, на пример, дугови „Србијагаса” и верујем да на овај начин можемо решавати проблеме на обострано задовољство.

Да ли је неко у влади до сада спречавао такве захтеве? Можда социјалисти? 

- Овде се не говори о некаквим ревизијама уговора и слично, већ о томе да је односе увек могуће унапредити. Нама је стало да НИС добро послује, да остварује профит, јер је тако добро и Србији, али хајде да видимо да ли је могуће наћи и заједничке пословне интересе. Ја верујем да јесте.