Вести

НАСТАВАК РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Земунска гимназија ће ускоро засијати новим сјајем. Комплетна реконструкција ове образовне установе је почела у априлу прошле године, а како каже директор Земунске гимназије Милош Бјелановић завршетак радова је предвиђен за крај маја 2021. године.Комплетно се сређује ентеријер и екстеријер, а вредност радова је већа од 370 милиона динара. Поред нових прозора, подова, плафона, сређених зидова, Земунска гимназија ће добити нове водоводне и канализационе цеви са санитарном опремом, као и инсталације за грејање и хлађење.
Предвиђен је нов модеран простор за библиотеку, стоматолошку ординацију и тавански простор за школске секције.Члан Већа Градске општине Земун др Станислав Глумац се приликом обиласка радова са представницима извођача радова Грађевинског предузећа ”Морава ин” из Крушевца и директором Земунске гимназије Милошем Бјелановићем уверио у квалитет грађевинских радова.Нижа реална школа основана је 1858. године одобрењем Врховне војне команде, потом 1881. године добија назив Велика реалка, да би 1895. године прерасла у Реалну гимназију.
Важно је истаћи да је земунска реалка била и расадник учитеља за банатско-сремски округ јер је постојао течај за учитеље. Земунска гимназија, готово од оснивања до данас, била је и остала једно од најважнијих општинских културних добара. Данас Земунска гимназија има статус споменика културе. Наставу похађа 1300 ђака и 48 разреда.
Извор: Zemun.rs