Вести

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ПОСЕТИО МОНИТОРИНГ ЦЕНТАР У ПОЛИЦИЈСКОЈ СТАНИЦИ ЗЕМУН

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и директор полиције Владимир Ребић посетили су 17. октобра Полицијску станицу Земун и том приликом се упознали са пројектним активностима на превенцији вршњачког насиља које спроводи Градска општина Земун и радом савременог мониторинг центра. Добри домаћини министру били су председник Градске општине Земун Дејан Матић, заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац, секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић, члан Већа ГО Земун Владимир Стојковић, као и начелник Полицијске станице Земун Жељко Бура и командир Драган Поповић.


 
Током посете министар Стефановић је имао прилику да се упозна са пројектом превенције вршњачког насиља под називом ”Безбедна школа”, који Градска општина Земун спроводи у свим земунским основним школама у сарадњи са Полицијском станицом Земун. Полицијски службеници су показали министру свој штанд са комплетима едукативно-пропагандног материјала који афирмишу безбедну средину и упознали га са пројектима које полиција спроводи са Саветом за безбедност Градске општине Земун.
 
”Градска општина Земун је прва општина у Србији која се упустила у реализацију и имплементацију пројекта ‘Безбедна школа’. Пројекат је покренут да би се постигли конкретни резултати у пракси, као и да се дефинишу основни стандарди безбедности који представљају својеврстан темељ испод којег ниједна школа не може да се категорише као безбедна. Циљ пројекта је да унапреди безбедност деце, омладине и наставника и заштити школску инфраструктуру и имовину. Системски радимо на побољшању услова за нашу децу. Такође, у сарадњи са Удружењем грађана ‘Чича Мичино позориште’ и Полицијском станицом Земун од почетка ове школске године, омогућили смо ученицима нижих разреда основних школа са територије Градске општине Земун да погледају едукативну представу ‘Онај ко се лема другаре нема’, као саставни део борбе против вршњачког насиља. Трудимо се да им обезбедимо најбоље услове, уредимо фискултурне сале, наградимо најбоље ученике”, рекао је председник Дејан Матић.
 
Систем видео надзора школа умрежен је у мониторинг центар Полицијске станице Земун. На систему интензивног праћења раде обучени полицијски службеници који су упућени у техничке карактеристике система. Системом видео надзора покривено је 20 школа, и то 24 часа седам дана у недељи. Овај смарт аналитички софтвер је аутоматизован и има могућност надградње, што значи да може да покрива поред школа и школских дворишта, паркове, игралишта и друге локације које могу да буду потенцијално ризичне. Пројекат ”Безбедна школа” усклађен са свим домаћим законима и светским стандардима који се тичу заштите приватности и безбедности информација.


 
Министар Стефановић је изразио задовољство што је био у прилици да испрати добру иницијативу Градске општине Земун и полиције којa ће побољшати безбедност ученика током боравка у школи и нагласио да овако успешни модели треба да се пресликају на све средине у Србији.


 
”Полиција је показала да заједно са локалном самоуправом може одлично да сарађује и да не размишља само о репресивним мерама, већ и о мерама превенције. Те мере се огледају у томе да хоћемо да отерамо сваког нарко дилера из наших школа и да покажемо да наша деца могу да буду савршено безбедна. Полицијски службеници су активни у спровођењу акција у школама, кроз предавања која се односе на различите теме безбедности, попут заштите од електронског насиља”, рекао је министар др Небојша Стефановић.
 
Након посете полицијској станици председник Дејан Матић и министар др Небојша Стефановић су прошетали новоуређеним Старим језгром Земуна – Господском улицом и Магистратским тргом, где се министар упознао са свим инфраструктурним радовима који се изводе у Градској општини Земун.

 

 

 

Извор: zemun.rs