Вести

Михајловић: СНС не води политику стезања каиша, већ...

СНС не води политику „стезања каиша“, већ политику смањења трошкова и престанка расипања, изјавила је данас у Сомбору потпредседница СНС Зорана Михајловић и додала да је "солидарни порез" привремена мера. 

"Прича да је сада на сцени само „стезање каиша“ не стоји", рекла је Михајловић и указала да је свуда успостављена рационализација и смањење трошења, што је случај и са солидарним порезом, као привременом мером. "Ту меру морамо да издржимо, јер смо на жалост наследили земљу, која је била финансијском колапсу", рекла је Михајловић новинарима у Сомбору. Она није прецизирала колико ће солидарни порез бити на снази, и навела да та процена следи.

"Рационализација трошкова није само питање солидарног пореза за запослене у државној управи и јавним предузећима, где су плате више него у приватном сектору. Држава је престала да даје гаранције и на кредите, а направљени су и приоритети у инвестицијама", истакла је Михајловић. "Не радимо све оно што желимо, него оно што морамо", констатовала је она, истичући да је влада када је формирана прво морала да стабилизује финансиску ситуацију.

"Није могуће причати о томе („стезању каиша“) и медијски то сада користити, у кампањи. У реду, то раде неки политичари, али морамо бити искрени и морамо да зауставимо расипање новца", истакла је Михајловић и додала да се то односи и на ЕПС и на остала јавна предузећа. Као пример, она је навела да је ЕПС неколико пута предлагао годишњи програм пословања који није прихваћен све док нису смањили трошкове за неколико милијарди динара, те ће због тога тај документ тек следеће недеље бити на влади.

Михајловић је најавила и проширење истрага са 24 сумњиве приватизације на све "пљачкашке" приватизације које су спроведене у Србији, наводећи да се сумња да је било најмање 300 таквих приватизација. “Као што смо урадили истраге у 24 сумњиве приватизације, ту борба против криминала и корупције није стала стати и прошириће се на све пљачкашке приватизације“, рекла је Михајловић приликом посете општинском одбору СНС-а у Сомбору, подсећајући да је у Србији било око 640 поништених приватизација, од којих се сумња да је најмање 300 било "пљачкашких".

“Не можемо да очекујемо да људи верују у своју државу, ако не виде да се итекако боримо и да постоје резултати против криминала и корупције“, поручила је Михајловић и додала да се то односи на све градове у Србији.

'“СНС жели да решава проблеме, зато тражимо од грађана поверење да урадимо све што можемо, да се у Србији живи боље и да животни стандард грађана буде много виши“, рекла је Михајловић. Према њеним речима, СНС је показала у претходних 18 месеци да уме да решава проблеме и да се бори против криминала и корупције. „Та борба ће се наставити и биће основа за отварање нових радних места. Нема инвестиција уколико они који су крали државу не буду завршили у затвору“, поручила је Михајловић.

Упитана када ће јавности бити доступан уговор о оснивању авио-компаније „Ер Србија” између Владе Србије и „Етихад ервејза”, Михајловић је одговорила да ће то бити у току ове седмице. "Мислим да смо били потпуно јасни и без обзира на многе уговоре који су до данас остали необјављени, као што је уговор са „Фијатом“, уговор са „Етихадом“ ће бити објављен. Ништа се не крије и ништа што се ради у овој влади, која је сада техничка, није било затворено, све је било јавно", навела је Михајловић.