Вести

Марко Ђурић: Политика узмицања је прошлост

Победа Горана Ракића у Митровици је важан дан за Косово и Метохију, за заједницу Срба на тој територији и за Србију, сматра саветник председника Марко Ђурић.

Функционер СНС наводи да је то и победа политике коју спроводи његова странка и да очекује исти резултат 16. марта када се буде гласало на КиМ.

"Ова победа ће нам омогућити да наставимо да остваривањем државних и националних циљева", рекао је Ђурић, гостујући у "Кажипрсту" Б92.

Ђурић је рекао да ће гласање на Косову бити одржано уз подршку ОЕБС-а "на начин на који се то чинило и до сада" и да "нема никаквих промена" у односну на 2012. годину.

"Постоји успешни и разрађени механизам, начин на који су избори одржани 2012. године и очекујемо да све буде у реду", рекао је Ђурић. 

Он је навео и да СНС очекује да и на КИМ оствари најбољи могући резултат и да буде прва и највећа странка по подршци грађана Србије. 

"Веома ми драго што је политика узмицања и склапања споразума који се после непоштују и која је нарушила углед Србије у свету послата у прошлост ", рекао је Ђурић. 

Он је најавио да после победе кандидата ГИ "Српска" и члана СНС на изборима за градоначелника Косовске Митровице "одмах креће формирање Заједнице српских општина". 

Говорећи о повлачењу Крстимира Пантића, Ђурић каже да је то био "лични чин", а поводом чињенице да је Оливер Ивановић водио кампању буквално из затвора, наводи да је јасно шта СНС мисли о притварању. 

"Питање да ли би Ракић тако лако победио да је Ивановић био на слободи је хипотетичко. Ракић је и рекао да ће његов први задатак на новом месту бити да ради на томе да Ивановића и све Србе пусте да се бране са слободе", рекао је Ђурић. 

Како каже саветник председника, Заједница српских општина је "стуб нашег постојања", а жеља државе је да она има јаке инстутиције. 

"ЗСО ће имати пуну финансијску, логистичку и сваку другу подршку власти у Београду. Јачање позиције је даноноћни посао Александра Вулина и целе владе. Ми смо раније имали политичку класу која је у замену за подршку из иностранства прихватали споразуме који нису увек били у интересу земље, а сада је другачије", каже Ђурић. 

Ђурић је навео да је власт коју је водио СНС у претходних годину и по дана остварила циљеве о којој су генерације сањале, а други само говорили и радили супротно. 

Сличан став изнео је и поводом стања у српској дипломатији, говорећи да је она урушавана у претходних четврт века, а као једног од најодговорнијих означио је функционера ДС Борка Стефановића. 

На питање да ли Србија може себи да приушти да први пут од 2000. године нема амбасадора земљи која председава ЕУ, али и у неким од кључних земаља света, Ђурић каже: 

"Не можемо себи да приуштимо да Србију представља неко на лош и погрешан начин. Дипломатија је у великој потреби за реформом, министар Мркић радио вредно и напорно да се српска дипломатија преобрази из згаришта у које ју је претворила ДС", рекао је Ђурић, не желећи да оцењује рад министра, за кога је рекао да је "доведен као нестраначка личност." 

Поводом чињенице да се "Делта" жалила на спот СНС у коме се појављује фотографија те зграде, Ђурић је рекао да је јасно "да је велики утицај тајкунско-политичке мафије на општу политичку сцену и на поједине институције". 

Он је рекао да "Делта представља оличење тајкунске моћи Мирослава Мишковића". 

"Ми на овим изборима морамо да се изборимо да та тајкунско-политичка класа не доноси одлуке", каже Ђурић. 

Ђурић није желео да каже тачно на које институције мисли, али је навео да је намера "Драгана Ђиласа, као једног од највећих тајкуна, и човека који подржава Мирослава Мишковића" да стави што више државних институција под своју контролу. 

"Александар Вучић је сав свој политички ауторитет и лични кредибилитет уложио у борбу против корупције и организованог криминала. Мишковић је био иза решетака, а Ђилас дугује одговор како је постао један од најбогатијих људи у Србији док је земља пропадала", рекао је Ђурић упитавши да ли "други не виде огроман утицај у медијима". 

Ђурић је навео да се ДС сада бори "да се Мишковићу додели статус легитимних бизнисмена", а да су током разарањ Србије многе институције стављене у страначку службу, странке у функцију тајкуна, а банке су финансирале такво стање. 

" Мислим да је скандалозно разговарати о томе да не буде дозвољено отворено говорити о стању у држави", рекао је Ђурић

Говорећи о посети шефице дипломатије Хрватске и међусобним тужбама Србије и Хрватске за геноцид, Ђурић је рекао да жеља наше државе није била да на тај начин дође до расправе о том питању.

"Србија је учинила много да постане извозник стабилности у региону, не желимо да било шта у региону ствара тензију. Ми ћемо данас покренути кључна питања за будућност Срба у Хрватској".